Çelik ofis kasası modeli tercihi yapılması gerektiği durumlarda, ihtiyaca yönelik kriterlerin belirlenmesi ilk adım olmalıdır. Müşteri, çelik kasadan hangi düzeyde performans bekliyorsa, ona göre seçeceği çelik kasa türünü belirlemelidir.
Yalnızca çelik kasa olarak satışa sunulan kasalar, yangına dayanıklı değildir. Yangına dayanıklı olarak üretilen çelik ofis kasası modelleri daha üst düzey performans sağlamakta ve farklı kategorilerde satışa sunulmaktadır. Dolayısıyla öncelikle ihtiyaç belirlenmeli ve ardından kasanın modeli, fiyatı vs. incelenerek kasa satın alınmalıdır.
İnsanlık tarihi boyunca insanlar kendilerini güvende hissedebilmek için çeşitli çalışmalar yapmışlardır. Başlangıçta güvenlik ihtiyacı yalnızca barınma alanı oluşturularak karşılanmıştır. Sonrasında ise mal, mülk sahibi olanlar kendi değerlerini koruma altına alabilmek için farklı çalışmalar yapmışlardır. Genelde değerli eşyalar hep saklama mantığı ile korunmuştur. Aslında günümüzde de saklama mantığının gelişmiş hali, güvenlik ihtiyacını karşılama amaçlı kullanılmaya devam edilmektedir. İnsanlar çelik kasa kullanarak değerli eşyalarını korumaya çalışmaktadırlar. Evde, ofiste, otelde, hastanede ve daha birçok kullanım alanına sahip olan kasalar, maddi, manevi her türlü değeri olan eşyanın korunmasında kullanılmaktadır. Günümüzde çelik kasalar özellikle ofislerde sıklıkla tercih edilmektedir. Ofislerde kullanılan çelik kasalara çelik ofis kasası adı verilmektedir.
Çelik ofis kasaları üretim aşamalarında çeşitli güvenlik testlerinden geçirilerek üretilmektedir. Üretimde kullanılan ana malzeme, darbeye dayanıklı çeliktir. Çelik ve metal günümüzde darbelere en dayanıklı malzeme olarak bilinmektedir. Son teknoloji çelik ofis kasası modellerinde de bu malzemeler daha üst düzey performansa kavuşturularak çelik kasa imalatında kullanılmaktadır. Çelik, üretim aşamasında daha sağlam bir pozisyona getirilerek kullanılmaktadır. Üretim aşamasında kullanılan bu malzeme testlerden olası bir aksilik nedeniyle geçemediğinde bir adım geriye gidilerek malzemenin kalitesi tekrar kontrol edilmektedir. Çelik ofis kasası modellerinde genelde çok değerli evraklar, datalar ya da yüksek meblağlı para saklandığı için bu modellerde yangına dayanıklı malzeme de kullanılabilmektedir. Çelik ofis kasası modeline göre farklı ve üst düzey performanslar sergileyebilmektedir. Yangına dayanıklı çelik kasa olarak üretilen modellerde, iki kat çelik ve metal kullanılmaktadır. Birinci katman çelik kasanın darbelere karşı korunmasını sağlamaktadır. İkinci katman ise katı metal madde kullanılarak üretilmekte ve çelik kasanın içine yangın durumunda ısı geçişini önlemektedir. Genelde yangına dayanıklı çelik ofis kasalarında çift şifreli koruma sistemi bulunmaktadır. İki katmandan oluşan kasanın birinci katmanında yani kapağında bir şifre bölümü bulunurken, aynı şekilde ikinci kapağında da şifreleme bölümü bulunmaktadır. Bu iki şifreleme sistemi kasanın güvenliğini bir kat daha arttırmaktadır. Yangına dayanıklı ofis kasalarının içinde son yıllarda teknolojinin gelişmesiyle teknolojik aletler de saklanmaya başlanmıştır. Bu tür teknolojik aletlerin saklanması için özellikle yangına dayanıklı kasa kullanılmasının temel sebebi, teknolojik aletlerin içinde bulunan elektronik devredir. Bu tip elektronik yapılar, neme ya da yüksek ısıya maruz kaldığında arızalanmaktadır ve bu elektronikler genelde veri depolamak amacıyla kullanıldığı için devrenin hasar görmesi verinin de hasar görmesi anlamına gelebilmektedir. Yangına dayanıklı çelik ofis kasası modellerinde ise nemi ve ısıyı kasanın içinde sabit tutan nem emici maddeler bulunmaktadır. Yani çelik kasanın içinde bulunan elektroniklere zarar verecek bir ortama müsaade edilmemektedir. Bu teknoloji sayesinde yangın çıkması durumunda da çelik ofis kasası 1000 derecelik ısıya 1 saate kadar dayanabilmekte, çelik kasanın içindeki isi miktarı 50 derecenin üstüne çıkmamaktadır. Bu tespitlerin tümü, üretim aşamasında uygulanan testler sonucu sertifikalarla kanıtlanmaktadır. Özellikle yangına dayanıklı çelik ofis kasalar satışa sunulurken, aldığı sertifikalara bakılmalıdır. Çünkü her sertifika ürünün kalitesini kanıtlayıcı niteliktedir. Ofis çelik kasası modellerinde kullanılan şifreleme sistemlerine bakıldığında, 3 farklı sistemin kullanıldığını görmekteyiz.
Eski dönemlerde çelik kasalar için yalnızca kilitleme kolu kullanılırdı. Bu kol sert cisimlere karşı yeterli düzeyde dayanıklı değildi ve darbelere karşı güvenilirlik sağlamıyordu. Ortalama 100 yıldır ise kasalara daha teknolojik kilit sistemleri eklendi. Bu kilit sistemleri arasında en eski sistem olan ve hala kullanılmaya devam eden şifreleme, mekanik şifrelemedir. Mekanik olarak tuşlara basılarak şifre kaydı yapılan bu sistemde, çelik ofis kasası yalnızca belirlenen şifre aracılığıyla açılabilmektedir. Şifreyi bilmeyen kimseler, çelik kasayı açamamaktadırlar. Yapısı gereği çelik kasaya darbelerle müdahalede de bulunulmadığı için güvenlik sağlanmaktadır. Çelik otel kasası modellerinde kullanılan mekanik şifreleme, günümüzde hala sıklıkla tercih edilmektedir. Çevirmeli tuşlarla şifre girilebilen modeller olduğu gibi, doğrudan tuşlama yapılan modeller de bulunmaktadır. Genelde şifre minimum 4 haneli olarak belirlenebilmektedir. Çevirmeli şifre kilit sistemlerinde bu sayı 6’ya çıkmaktadır. Tuşlamalı sistemlerde ise 16 haneli şifreye kadar izin vardır. Yani maksimum 16 haneli şifre belirlenebilmektedir. Çelik ofis kasası modellerinde bir ileri teknoloji de dijital şifre sistemidir. Bu sistem mekanik şifrelemeye göre komple farklıdır. Bu sistemde kasaya ait şifre açma kartı bulunmaktadır. Dijital bir kart olan bu çelik kasa kartı, kasanın üzerindeki dijital bölmeye okutularak kullanılmaktadır. Kullanım şekilleri çelik kasa modellerine göre farklılık gösterebilmektedir. Bazı çelik ofis kasalarında kartı yalnızca göstermek yeterli olurken, bazı modellerde kartı dijital sistemden geçirmek gerekmektedir. Kredi kartları da bazı çelik kasa modellerinde kasanın açılmasında kullanılabilmektedir. Ancak kişiye özel çelik kasa tarafından tanımlanmış kredi kartları kasayı aktif hale getirmektedir. Çelik ofis kasalarının son teknoloji şifreleme sistemi ise parmak izi okuyuculu sistemdir. Bu sistemin özelliği kişinin parmak izinden yararlanılarak kasanın açılmasıdır. Parmak izi okuyuculu şifre kilit sistemi sayesinde kasa tamamıyla özelleştirilmekte ve kasa sahibi istemediği müddetçe kasa açılmamaktadır. Günümüzde son teknoloji üretilen kasaların tümü, parmak izi okuyuculu şifre sistemine sahiptir. Alt modeller de satışa sunulmaya devam edilmektedir. Nitekim en çok tercih edilen çelik ofis kasası modelleri hala mekanik şifreleme sistemine sahip olan kasalardır.
Çelik ofis kasası satın alınırken dikkat edilmesi gereke kriterlerden biri kasanın sahip olduğu sertifikalardır. İkinci kriter ise şifreleme sistemidir. Bir diğer yani son kriter de çelik kasanın montelenme şeklidir. Çelik ofis kasaları montelenme türüne göre ikiye ayrılmaktadır. Birinci ve en sık tercih edilen montelenme modeli yere monte edilen çelik ofis kasası modelidir. Bu model doğrudan yere sabitlenmektedir. Olası hırsızlık durumunda hırsız, kasayı yerinden oynatamamaktadır. Bulunduğu noktada ancak yapabileceği tek şey şifresini çözmeye çalışmak olacaktır. Ancak şifreleme doğru yapıldığında, şifrenin çözülmesi de imkansız hale geleceğinden, hırsızın tüm çabaları yetersiz kalacaktır. Yere montelenen çelik ofis kasası modellerinde kullanılacak şifreler, kesinlikle karmaşık sayılardan oluşmalıdır. Sıralamalı rakamlar, şifrenin kolay çözülmesine neden olacaktır. Bu da kasanın güvenilirliğini düşürecektir. Bir başka konumlandırma türü de duvara gömülerek kullanılan çelik ofis kasalarıdır. Bu tip çelik kasalar da ofisler tarafından sıklıkla tercih edilmektedir. Genelde bu tip kasalar duvarda açılan bir bölmeye yerleştirilmekte ve sabitlenmektedir. Kasa kapağı isteğe bağlı olarak boyanabilmekte ve duvarla aynı görüntüye kavuşturulabilmektedir. Ya da gizliliğin tam manasıyla sağlanması için bu kasaların üzerine tablo gibi eşyalar asılmaktadır. Gömme duvar kasaları gizliliği ekstra arttırmaktadır. Bu nedenle fiyatları biraz daha yüksektir.